reflextherapievoetspoor.nl
The balance is the key

Over Reflextherapie

 

 


    Geboren en opgegroeid in een natuurgebied in Polen ben ik nu al vele jaren in Nederland en hier volledig gesetteld. Als kind al was ik hooggevoelig – een kwaliteit die niet altijd gemakkelijk is, maar die tegelijkertijd onontbeerlijk is voor mijn therapeutische praktijk. In mijn opleiding tot pedicure is mijn fascinatie voor voeten ontstaan. Toen ik werkend als pedicure merkte hoeveel de voeten van mijn cliënten mij ‘vertelden’, heb ik besloten om de vierjarige HBO-opleiding Voetreflextherapie te gaan volgen. Daarnaast heb ik mij verdiept in een aantal aanpalende therapieën, waaronder Familieopstellingen. Mijn levensmotto is: een mens is nooit uitgeleerd. Mens zijn is in ontwikkeling zijn. Dat pas ik toe op mijzelf, maar ook elke dag op mijn cliënten.   

 

 

 Het uitgangspunt van voetreflextherapie is de mens in zijn totaliteit. De hele mens is als het ware terug te vinden op de voeten. Dit maakt dat als de voeten aangepakt worden, klachten kunnen worden opgelost. Dit klinkt welhaast te eenvoudig, maar dit is wel de basis. Een voetreflexbehandeling kun je vergelijken met een acupunctuurbehandeling, maar dan zonder de naalden. In plaats daarvan wordt manueel druk uitgeoefend (massage) op in de voet aanwezige reflexpunten die via energiebanen (medianen) verbonden zijn met organen in ons lichaam. Vanuit de voet en het onderbeen kunnen de volgende lichaamszones bereikt worden:  

 Hoofdzone Een veel voorkomende klacht bij stress is hoofdpijn of migraine. Het masseren van de zones van het hoofd kan bij hoofdpijn snel verlichting geven. 

Urinewegenzone De nieren zijn een onderdeel van het reinigings-, ontgiftings- en uitscheidingsvermogen van het lichaam. Door goed te reinigen en te ontgiften voelen we ons fysiek vitaal. Helpt bij botproblemen, burn-out, blaasontsteking, oedeem, groeistoornissen.  

 Spijsverteringzone Om energie uit de voeding vrij te maken zijn er een paar belangrijke stofwisselingprocessen noodzakelijk. Spijsverteringzone-massage draagt bij aan een goed werkende spijsvertering, wat niet alleen belangrijk is om energie te verkrijgen, maar ook voor het immuunsysteem.

Lymfezone Om te overleven moet het lichaam zich regelmatig van zijn gif- en afvalstoffen ontdoen. Hoe meer afvalstoffen, hoe meer kans op ziekte. Ons immuunsysteem wordt de laatste decennia zwaar belast door allerlei ziekmakende stoffen die we binnenkrijgen via onze voeding en medicijnen, door milieuvervuiling, door luchtvervuiling en ook door straling waaraan we worden blootgesteld. Als daar ook nog eens psychisch-emotionele stress bijkomt, dan kan er gesproken worden van een maximale belasting van het immuunsysteem. Lymfezone-massage helpt dit immuunsysteem te versterken. 

 Spieren- en gewrichtszone Ons skelet, onze spieren en gewrichten zorgen ervoor dat wij een juiste lichaamshouding kunnen aannemen. Ook maken ze beweging mogelijk. Spieren- en gewrichtszone-massage helpt bij artrose, reumatoïde artritis, osteoporose, jicht, spierziekten, carpaal tunnelsyndroom, klachten wervelkolom.

Hartzone Hart en bloedvaten zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. Hartzone-massage biedt soelaas bij hoge of lage bloeddruk en (lichte) hartproblemen.

 Hormoonzone Hormonen beïnvloeden functies als groei, seksuele ontwikkeling, de manier waarop het lichaam energie gebruikt en opslaat, het vloeistofvolume, alsmede de zout- en bloedsuikerspiegel. Hormoonzone-massage kan helpen bij de behandeling van artrose, slaapproblemen, hyperthyroïdie, depressie, burn-out en diabetes

 Specifiek voor mentale problemen(patronen) kan Voetspoor ook gebruik maken van de volgende instrumenten:

 Familieopstelling Een Familieopstelling legt onbewuste lijnen in je leven bloot. Je ontdekt hoe jij ‘jij’ werd en waar je vastloopt, of juist goed in bent. Ook laat de opstelling zien waarom je steeds tegen dezelfde problemen aanloopt. Veel aandacht zit ook in de heling van het innerlijk kind, omdat daar bijna altijd de oplossing zit voor grote problemen bij mensen. Dit alles leidt tot wezenlijke verandering en het ervaren van meer balans, vertrouwen, rust en geluk.