reflextherapievoetspoor.nl
The balance is the key

Over Reflextherapie

 

 


    Geboren en opgegroeid in een natuurgebied in Polen ben ik nu al vele jaren in Nederland en hier volledig gesetteld. Als kind al was ik hooggevoelig – een kwaliteit die niet altijd gemakkelijk is, maar die tegelijkertijd onontbeerlijk is voor mijn therapeutische praktijk. In Nederland heb ik besloten om de vierjarige HBO-opleiding Voetreflexzonetherapie te gaan volgen. Ik heb boeiende stage gelopen in China. Daarnaast heb ik mij verdiept in een aantal aanpalende therapieën, waaronder Familieopstellingen, Burn-out, HSK, BTTR ademwerk&psoas ontspanning, EFT. Mijn levensmotto is: leer jezelf kennen. Mens zijn is in ontwikkeling zijn. Dat pas ik toe op mijzelf, maar ook elke dag op mijn cliënten.  Uit polariteit onstaat geheel. Mijn werk is te volgen op Holistik, Starfish(waar ik ambassadeur van ben), Pink platforms. Mijn artikel over Hooggevoeligheid is verschenen in Vakblad Reflex (december 2020).

 

 

 Het uitgangspunt van voetreflextherapie is de mens in zijn totaliteit. De hele mens is als het ware terug te vinden op de voeten. Dit maakt dat als de voeten aangepakt worden, klachten kunnen worden opgelost. Dit klinkt welhaast te eenvoudig, maar dit is wel de basis. Een voetreflexbehandeling kun je vergelijken met een acupunctuurbehandeling, maar dan zonder de naalden. In plaats daarvan wordt manueel druk uitgeoefend (massage) op in de voet aanwezige reflexpunten die via energiebanen (medianen) verbonden zijn met organen in ons lichaam. Vanuit de voet en het onderbeen kunnen de volgende lichaamszones bereikt worden:  

 Hoofdzone Een veel voorkomende klacht bij stress is hoofdpijn of migraine. Het masseren van de zones van het hoofd kan bij hoofdpijn snel verlichting geven. 

Urinewegenzone De nieren zijn een onderdeel van het reinigings-, ontgiftings- en uitscheidingsvermogen van het lichaam. Door goed te reinigen en te ontgiften voelen we ons fysiek vitaal. Helpt bij botproblemen, burn-out, blaasontsteking, oedeem, groeistoornissen.  

 Spijsverteringzone Om energie uit de voeding vrij te maken zijn er een paar belangrijke stofwisselingprocessen noodzakelijk. Spijsverteringzone-massage draagt bij aan een goed werkende spijsvertering, wat niet alleen belangrijk is om energie te verkrijgen, maar ook voor het immuunsysteem.

Lymfezone Om te overleven moet het lichaam zich regelmatig van zijn gif- en afvalstoffen ontdoen. Hoe meer afvalstoffen, hoe meer kans op ziekte. Ons immuunsysteem wordt de laatste decennia zwaar belast door allerlei ziekmakende stoffen die we binnenkrijgen via onze voeding en medicijnen, door milieuvervuiling, door luchtvervuiling en ook door straling waaraan we worden blootgesteld. Als daar ook nog eens psychisch-emotionele stress bijkomt, dan kan er gesproken worden van een maximale belasting van het immuunsysteem. Lymfezone-massage helpt dit immuunsysteem te versterken. 

 Spieren- en gewrichtszone Ons skelet, onze spieren en gewrichten zorgen ervoor dat wij een juiste lichaamshouding kunnen aannemen. Ook maken ze beweging mogelijk. Spieren- en gewrichtszone-massage helpt bij artrose, reumatoïde artritis, osteoporose, jicht, spierziekten, carpaal tunnelsyndroom, klachten wervelkolom.

Hartzone Hart en bloedvaten zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. Hartzone-massage biedt soelaas bij hoge of lage bloeddruk en (lichte) hartproblemen.

 Hormoonzone Hormonen beïnvloeden functies als groei, seksuele ontwikkeling, de manier waarop het lichaam energie gebruikt en opslaat, het vloeistofvolume, alsmede de zout- en bloedsuikerspiegel. Hormoonzone-massage kan helpen bij de behandeling van artrose, slaapproblemen, hyperthyroïdie, depressie, burn-out en diabetes

 Specifiek voor mentale problemen(patronen) kan Voetspoor ook gebruik maken van de volgende instrumenten:

 Familieopstelling Een Familieopstelling legt onbewuste lijnen in je leven bloot. Je ontdekt hoe jij ‘jij’ werd en waar je vastloopt, of juist goed in bent. Ook laat de opstelling zien waarom je steeds tegen dezelfde problemen aanloopt. Veel aandacht zit ook in de heling van het innerlijk kind, omdat daar bijna altijd de oplossing zit voor grote problemen bij mensen. Dit alles leidt tot wezenlijke verandering en het ervaren van meer balans, vertrouwen, rust en geluk.

 BTTR een methode om eerst Nervus vagus te reseten die het lichaam helpen patronen van diepliggende spierspanning, veroorzaakt door stress en trauma, uit het lichaam te ontladen met behulp van ademhaling en trilling. Ik werk rond Psoas spier, waar zich emotionele blokkades opstapelen.

EFT Emotional Freedom technique bestaat uit het kloppen op een aantal(meridiaan)punten op je gezicht en romp, terwijl je korte zinnetjes uitspreekt. Wij zijn zeer goed in het saboteren van onze eigen gezondheid, ons geluk en ons succes. Dit is vooral te wijten aan onopgeloste bagage in de vorm van overtuigingen en emoties. Zelfs als we ons bewust zijn van belemmerende overtuigingen, ervaren we dat het heel moeilijk voor ons is om deze te veranderen en definitief los te laten.

Ademwerk of breathwork komt in vele soorten en maten. Je kunt genieten van ‘simpele’ ademhalingsoefeningen tijdens je dag, om snel en effectief te kalmeren, ontstressen of ontspannen of juist wanneer je behoefte hebt aan een scherp hoofd en nieuwe energie. Maar je kunt ademwerk ook meer transformatief, bevrijdend of therapeutisch inzetten. In die gevallen praat je eerder over het doen van een ‘ademsessie’ en zo’n sessie kan dus gelijk staan aan jaren therapie. Ademwerk kan emotionele blokkades of vastgezette trauma’s in je lichaam oplossen, omdat je door te ademen de energie letterlijk weer laat stromen. Het is waanzinnig en soms ongelofelijk te ervaren wat er in je systeem gebeurt wanneer je een ademsessie ondergaat. En dit kan elke sessie weer compleet anders zijn. Energie in beweging. Het woord emotie, emotion, betekent feitelijk energy in motion. Het komt van het Latijnse woord emovere, wat ‘doen bewegen’ betekent. Emoties willen bewegen, willen stromen, willen zich uiten, willen gevoeld worden. Maar wij lopen er vaak met een boog omheen of slikken ze in, zeker bij de emoties die we liever niet voelen, als angst, verdriet, woede. We zijn geconditioneerd om niet te schreeuwen, shaken, gillen of huilen, terwijl dat natuurlijke reacties zijn. Wanneer emoties onderdrukt worden, kunnen ze dus niet stromen, niet komen en gaan en zetten ze zich vast in je lichaam. Zie je lijf als een soort hard-drive, met hierop alle indrukken en ervaringen uit je leven. Vastgezette emoties (trauma’s) verstoren de natuurlijke, gezonde balans en het herstellend vermogen van je lichaamsfuncties. Dit kan voor allerlei fysieke en mentale klachten zorgen, zonder dat je doorhebt waar het door komt. Je adem is een heel krachtig hulpmiddel om je levensenergie weer laten stromen en vastgezette emoties te ontladen. Begeleiders Kate Maslowska & Michel Veenstra